Fotoreis Sri Lanka Het prachtige eiland

16 dagen 9 februari 2025 – 24 februari 2025

Fotoreis naar het unieke, betoverende eiland Sri Lanka. Tijdens deze reis ligt de focus op het fotograferen van de bijzondere dieren die hier leven.

De letterlijke vertaling van Sri Lanka is “prachtig eiland” en dit prachtige eiland is een echte safari bestemming met een grote diversiteit aan landschappen die varieert van uitgestrekte savannes, glooiende heuvels en ruige gebergten tot sprookjesachtige regenwoud en prachtige moerasgebieden. Bovendien heeft Sri Lanka een overvloed aan wilde dieren, waaronder de Ceylon olifant en de grootste dichtheid aan luipaarden ter wereld. De kans dat we een luipaard te zien krijgen is tijdens deze reis dan ook groot.

Op dit “prachtige eiland” vindt je diverse natuurgebieden met vele (endemische) vogels. Tijdens deze reis staan safari’s en wandelingen op het programma, waarbij we steeds de tijd nemen om de mooiste foto’s te maken.

Deze reis begeleid ik samen met Ed van Loon.

Ed van Loon is een gepassioneerde reisleider en natuurfotograaf. Hij neemt je graag mee in de wereld van het reizen en de fotografie. De kennis die hij in al die jaren heeft opgedaan deelt hij graag met jou. Geen vraag is te gek, of je nu net met fotografie begonnen bent of je bent een doorgewinterde fotograaf, Ed staat voor je klaar. Het mooie van reizen is dat het je rijker maakt en je anders naar de wereld gaat kijken. Het mooie van fotografie is dat het de herinneringen vastlegt. En daar gaat Ed je bij helpen. Wat voor Ed heel belangrijk is, er samen ook een gezellige reis van te maken. Relaxed genieten door de momenten te pakken om te ontspannen, met elkaar kennis te delen, lekker eten en humor. En natuurlijk, de mooie momenten van de dag gebruiken voor de fotografie, de rest is bijzaak. Op zijn website vind je meer informatie over wat Ed met fotografie doet.

Het unieke eiland Sri Lanka de vergeten safari bestemming.

Voor de natuurfotograaf die van wildlife houdt is Sri Lanka de vergeten safari bestemming. De meeste parken zijn hierdoor nog vrij van massatoerisme. Het land beschikt over zeer comfortabele accommodaties waar wij dan ook zullen verblijven. We bezoeken alleen de vijf nationale parken met de beste fotokansen, zo behouden we focus en beperken we de reistijd. Kortom, Sri Lanka is de perfecte bestemming voor fotografen die een intieme en authentieke wildlife-ervaring zoeken.

Zoek jij een Aziatische safaribestemming die nog niet is overlopen door toerisme maar die wel alles heeft om je fotoreis tot een succes te maken? Ga dan met ons mee naar bijzonder, betoverend en uniek Sri Lanka.

Vijf beste Nationale Parken van Sri Lanka

Onze bestemming voor deze fotoreis hebben wij met zorg gekozen. In Azië zijn namelijk maar weinig plekken die dezelfde unieke combinatie bieden van open grasvlaktes, volwassen betoverende bossen, prachtige moerasgebieden en hoge dichtheid aan dieren. Door de beschermde status van de natuurgebieden vind je hier nog een overvloed aan flora en fauna.

In de parken vind je alle dieren die een safari compleet maken: je hebt grote kans dat je hier olifanten mooi kunt vastleggen. Yala National Park staat bovendien bekend om zijn grote hoeveelheid luipaarden. Ook lippenbeer, krokodil, hert of zwijn laat zich mogelijk fotograferen. In totaal leven er meer dan 44 soorten zoogdieren en meer dan 200 vogelsoorten waarvan 33 soorten endemisch zijn en dus alleen op Sri Lanka voorkomen.

Wilpattu

Het Wilpattu National Park is één van de mooiste en meest diverse parken in Sri Lanka. Naast luipaarden leven er nog zo’n 30 andere zoogdiersoorten, waaronder de olifanten, lippenberen, sambar herten, waterbuffels en mangoesten. Ook leeft er een groot aantal vogelsoorten, reptielen en amfibieën.

Het Wilpattu National Park is één van de beste plekken in Sri Lanka om luipaarden in het wild te spotten. Toch kiezen de meeste toeristen voor een bezoek aan Yala National Park boven een bezoek aan Wilpattu National Park, waardoor het in Wilpattu een stuk rustiger is. Voor ons een goede reden om juist voor een bezoek aan dit park te kiezen. Doordat Wilpattu National Park voor lange tijd gesloten was en het een oppervlakte heeft van meer dan 1.300km², is niet helemaal duidelijk hoeveel luipaarden er precies leven. Wel worden er regelmatig één of meerdere luipaarden in het park gespot, wat duidt op een gezonde populatie.

Wasgamuwa

Het Wasgamuwa National Park ligt iets ten zuidoosten van Dambulla. Dit national park wordt niet veel door toeristen bezocht en is daarom heerlijk rustig. Het park telt 23 soorten zoogdieren waaronder de wilde Ceylon olifant, waarvan er ongeveer 150 in het park leven. Naast deze reuzen leven er ook wilde buffels, herten, luipaarden en beren in het park. Bij waterpartijen kunnen we zeer waarschijnlijk varanen en krokodillen fotograferen.

Yala

Het Yala National Park werd in 1900 opgericht als wildreservaat en kreeg in 1938 de officiële status van nationaal park. Het is het meestbezochte park van heel Sri Lanka, en dat is niet voor niets. Hier vind je de grootste populatie van luipaarden ter wereld, al zijn 35 exemplaren nog steeds lastig te spotten op zo’n groot oppervlak. Meer kans heb je om een olifant te zien of een van de 43 andere zoogdieren, maar vergeet ook niet omhoog te kijken, want met 215 vogelsoorten hangt er altijd iets in de lucht.

Bundala

Het Bundala National Park is bekend vanwege haar grote diversiteit in vogelsoorten die zich hebben gevestigd in de vele lagunes die dit park rijk is. Het is dan ook het belangrijkste moerasgebied van Sri Lanka. Het park is ongeveer 6.000 hectare groot en kent een landschap van moeras, zoutpannen en regenwoud.

Sinharaja

Diep in het zuidwesten van Sri Lanka ligt het Sinharaja National Park, dat een van de meest spectaculaire jungles van het land herbergt. Het is een paradijs voor natuurliefhebbers, met een verbazingwekkende biodiversiteit en een rijke flora en fauna die je nergens anders ter wereld zult vinden. Van kleurrijke slangen en hagedissen tot tropische vogels, Sinharaja is een prachtige plek om wilde dieren te fotograferen. Het park heeft ook talloze watervallen waar je in kunt zwemmen, of die je simpelweg kan bewonderen. Deze watervallen zijn de perfecte plek om af te koelen na een wandeling door de jungle.

Rust door beperkt aantal logeeradressen

We hebben ervoor gekozen alleen de vijf locaties met de beste fotokansen te bezoeken. Dit brengt veel rust in ons programma waardoor we meer tijd hebben om de omgeving en de dieren te leren kennen. En juist dat zorgt voor de benodigde focus en verdieping.

Onze accommodaties zijn gelegen in een prachtige rustige omgeving met veel natuur en zijn bijna allemaal voorzien van een mooie tuin waar allerlei vogels en reptielen te vinden zijn. Daarnaast hebben we vanuit het hotel of lodge meestal uitzicht over een rivier of moeras die ook dieren aantrekken. Om het extra comfortabel te maken hebben de meeste accommodaties ook nog een zwembad.

We hebben bewust gekozen voor een kleine groep van slechts 6 deelnemers. Onze deskundige lokale gidsen weten precies hoe ze de dieren kunnen vinden. En onze Nederlandse reisbegeleiders en tevens natuurfotografen staan altijd aan je zijde, klaar om al je vragen te beantwoorden en je te ondersteunen waar nodig. Naarmate de dagen verstrijken zul je merken dat je kennis en vaardigheden steeds verder groeien.

We worden rondgereden in open jeeps, die naar achteren toe omhooglopen. We zitten hierin twee aan twee zodat we elkaar niet in de weg zitten tijdens het fotograferen. Vaak plaatsen organisaties drie mensen per rij, maar dat doen wij bewust niet. Om iedereen de gelegenheid te geven vanaf verschillende plekken in de jeep te kunnen fotograferen, wisselen we telkens van plek. Afhankelijk van waarnemingen gaan we naar specifieke locaties waar we bepaalde diersoorten kunnen vinden. Het gevarieerde landschap bestaat uit prachtig begroeide vlaktes en bossen die vanwege de lichtval door de bladeren ronduit sprookjesachtig zijn.

Ben jij klaar om je fotografie naar nieuwe hoogten te tillen te midden van de bijzondere dieren en majestueuze landschappen van “prachtig eiland” Sri Lanka? Grijp je camera en ga met ons mee op een fotoreis die je zintuigen zal prikkelen en je passie voor natuurfotografie zal doen opleven!

Wat bieden wij je allemaal
 • Twee prijswinnende en enthousiaste natuurfotografen als organisatoren en begeleiders.
 • Een zeer kleine groep gelijkgestemden van maximaal 8 deelnemers.
 • Focus op het fotograferen van vogels, reptielen/amfibieën en zoogdieren zoals olifant en luipaard.
 • Verdieping door lang verblijf per locatie.
 • Alleen de locaties met de beste fotokansen.
 • Presentatie om de creativiteit in je los te krijgen.
 • Bespreking van fotoresultaten tijdens de avonduren zodat je weer verder kunt met tips en nieuwe ideeën.
 • Voortreffelijke lokale gidsen die weten waar de dieren zich precies bevinden.
 • Deelnemersbijeenkomst voorafgaand aan de reis.
Is deze reis iets voor jou
 • Je hart gaat sneller kloppen bij de gedachte dat je zoogdieren, reptielen en mooie vogelsoorten kunt fotograferen.
 • Je gaat graag vroeg op pad voor het mooiste licht.
 • Je wil graag volledige focus op het maken van mooie foto’s van de natuur.
 • Je wil graag verdieping in je fotografie.
 • Je maakt graag foto’s die net even anders dan anders zijn.
 • Je camera heeft geen geheimen voor jou.
 • Je bent bekend met de belichtingsdriehoek.
 • Tropische temperaturen schrikken je niet af.
 • Een goede basisconditie is belangrijk, omdat we een aantal keren een stuk moeten wandelen.
 • Je vindt het fijn om in een klein groepje gelijkgestemden te fotograferen.
 • We kunnen het helaas niet garanderen, maar in dit land is het goed mogelijk dat we zowel luipaard als olifant kunnen fotograferen.
 • De boeking is gebaseerd op een gedeelde 2-persoons kamer, maar je kunt tegen meerprijs ook een 1-persoonskamer boeken.
Fotograferen, fotograferen en nog eens fotograferen

Alleen de beste locaties en parken bezoeken we meerdere keren, hierdoor beperken we het reizen zodat we veel tijd hebben voor fotograferen. De locaties en bijbehorende dieren leren we zo een beetje kennen, je weet dan ongeveer wat je kunt verwachten, waardoor je kunt anticiperen en betere beelden kan maken. De focus ligt op maken van mooie beelden en niet op het vastleggen van zoveel mogelijk soorten.

Kosten

Vanaf 3550,- euro.

Inbegrepen
 • Alle overnachtingen
 • Vervoer op locatie (inclusief transfer van en naar het vliegveld)
 • Ontbijt, lunch en diner
 • Drinkwater, koffie/thee
 • Entree gelden van alle parken
 • Alle game drives inclusief ‘permits’
 • Lokale gidsen
 • Verzekering garantiefonds
 • Begeleiding twee natuurfotografen Mathijs Frenken en Ed van Loon
 • Deelnemersbijeenkomst voor aanvang fotoreis
 • Fotobesprekingen op locatie
Niet inbegrepen
 • Internationale vlucht (wij kunnen helpen met boeken)
 • Alcoholische- en frisdranken
 • Aankopen van persoonlijke aard
 • Reis- en annuleringsverzekering
 • Boekingskosten € 35,-
 • Reis- en annuleringsverzekering
 • Bijdrage garantiefonds € 20,- p.p.
 • Fooien
Aanmelden

Begint het al te kriebelen en wil je deze workshop volgen? Vul het contactformulier in en ik reageer binnen 24 uur op je aanvraag.

*Alle fotografiereizen begeleid ik onder de vlag van een Nederlandse reisorganisatie die lid is van een reisgarantiefonds.